Sabahudin Muranović-Muran

Sabahudin Muranović-Muran, rođen 18. novembra 1968.godine u Prijepolju gdje živi i stvara. Bavi se slikarstvom, grafikom, bareljefom, stripom i karikaturom. Imao trideset izložbi u Srbiji i van nje. Oprobao se i u pozorišnoj umjetnosti, u niz predstava, kao glumac, ali ga više privlači likovno stvaralaštvo, u poslednje vrijeme strip i karikatura. Vrijedno je spomenuti i nagrade koje je dobio iz ovih oblasti stvaralaštva – U Leskovcu, na međunarodnoj smotri stripa prva nagrada za satirični strip, 2013., za kaiševe komičnih strip komentara koji su izlazili u dnevnom listu DANAS, a potom iste godine, na Beogradskom salonu, stripom SPASITELJ, i prvu nagradi za scenarij.

Objavljivao u mnogim strip časopisima i magazinima u Srbiji i u regionu. Radi na velikom broju stripova sa raznim tematikama, od istoriskih do naučno fantasticnih. Strip je umjetnost kojom je ušao u ovaj čarobni svjet likovnosti, i posle višegodišnje pauze, ponovo se vraća stripu sa velikim zadovoljstvom.

Osnivač je, autor programa i voditelj škole stripa, ilustracije i karikature MOEBIUS, u Prijepolju od 2011. godine. Na taj način vrši promociju i afirmaciju ove umjetnosti u Srbiji.

Podelite