Pavle Zelić

Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu, po zanimanju je diplomirani farmaceut i radi u struci. Priče (dosada preko 40) su mu objavljivane u „Politici“, „NIN-u“, „Gradini“, „Ulaznici“, i mnogim drugim književnim i popularnim časopisima kao i u velikom broju antologija u zemlji i regionu (Grčka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora).

Piše književnu, filmsku i kritike stripova, kao i eseje za razne štampane i online časopise.

Urednik je zbirke priča erotske fantastike „Ugriz strasti“ (2007. – projekat Ministarstva kulture Republike Srbije). Kao jednom od pobednika na konkursu Matice srpske za ediciju Prva knjiga, 2009. godine objavljena mu je zbirka priča „Poslednja velika avantura“. Dobitnik je i nagrade „Ljubomir Damnjanović“ koju dodeljuje Društvo „Lazar Komarčić“ iz Beograda za godinu 2007/2008 i nagrada za najboljeg mladog strip teoretičara na X i XI Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu 2008. i 2009. godine.

Bio je scenarista većeg broja kratkih stripova, koji su nagrađivani, objavljivani i izlagani više puta, a 2011. godine mu je za izdavača System comics objavljen prvi strip album: „Družina Dardaneli: poljubac leptirice“ koji je nacrtao Dragan Paunović. Dugoočekivani nastavak ovog stripa je planiran za 2014. godinu. Prvi roman „Peščana hronika“ mu je objavljen 2013. godine za Lagunu. Član je Srpskog književnog društva i Udruženja strip umetnika Srbije i aktivno se preko 15 godine godina bavi kulturnim aktivizmom organizujući predavanja, festivale i izložbe.

U književnosti i stripu se bavi istorijskim, urbanim, socijalnim i temama kulturnog nasleđa koje kombinuje sa poetikama čudesnog i fantastičnog.

Podelite